onsdag 18. mars 2009

Kritikk og kriser i velferdsstaten






Velferdsstaten står ovenfor en rekke utfordringer blant annet knyttet til finansiering av ordningene og utviklingen i befolkningssammensetningen. Både høyre og venstre gir fra begge sider kritikk til velferdsstaten. Politikerne strides om hvordan den egentlig skal styres, og om den egentlig er veien til individuell frihet eller hinder den.

Kritikk fra høyresiden:
Høyre vil avskaffe velferdsstaten fordi de mener den er unødvendig og uønsket. Kritikken kan samles i fire kategorier, moral, ideologi, byråkrati og økonomi.

  • Moral: Uverdig trengende, trygdesnyltere, goder som ikke rekker fram til de som trenger det mest, fratar individet det moralske ansvar for eget liv og helse,

  • Ideologi: Den norske velferdsstaten er så omfattende at den har sterke tvangspregende elementer, fratar individet å disponere sine egne inntekter, for lite konkurranse i næringslivet fører til at kvaliteten på produkter vil bli bedre.

  • Byråkrati: Velferdsbyråkratiet er tungrodd, inneffektivt og umenneskelig. Høyre vil fremme de private sektorene, noe de mener er mer effektive og yter mer. Den private sektoren er også preget av byråkrati, men ikke i en like stor grad.

Et godt eksempel på byråkrati i den offentlige sektoren som fungerer dårlig kan være NAV. NAV er en enhetlig tjeneste som skal bidra til sosial og økonomisk trygghet og fremme overgang til arbeid og aktiv virksomhet. NAV er en sammenslåing av Aetat og Trygdeeetaten og ble opprettet i 2006. Meningen var at NAV skulle samle kommunens sosiale tjenester på et område slik at innbyggerne kan få en bedre og mer effektiv hjelp. Slik ble det ikke. NAV har blitt kritisert helt fra starten av for å ikke jobbe effektivt som forventet og køene har blitt lange. Folk er leie av å vente og forventer at staten og kommunen snart skal gi de et apparat som kan dekke deres behov på en mer effektiv måte enn det NAV til nå har gjort.

Krisen i NAV er langt fra over


Kritikk fra venstresiden:

  • Den marxistiske kritikken tar utgangspunkt i at velferdsstaten er en måte å redde kapitalismen på. Det er en ordning i samfunnet som har de samme økonomiske forholdene som det kapitalistiske systemet. Venstre siden mener også at velferdsstaten kan bli en hvilepute for de som ikke har lyst til å jobbe, men fortsatt vil leve bra.

  • Den sosialdemokratiske kritikken går ut på at velferdsstaten ikke er omfattende og god nok til å sikre tilstrekkelig omfordeling. De mener at skattepengene som kreves inn aldri når de som faktisk trenger det.

2 kommentarer:

  1. Jeg vil anbefale alle som leter etter forretningslån til Le_Meridian, de hjalp meg med lån på fire millioner dollar for å starte opp quiltingsvirksomheten, og det var raskt. Når jeg fikk et lån fra dem, var det overraskende hvor lett de hadde å jobbe med. De kan finansiere opp til $ 500.000.000.000 (fem hundre millioner dollar) i alle regioner i verden så lenge det kan garanteres 1,9% avkastning på prosjektene. Prosessen var rask og sikker. Det var definitivt en positiv opplevelse. Unngå svindlere her og ta kontakt med Le_Meridian Funding Service On. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. hvis du leter etter forretningslån.

    SvarSlett
  2. Hovedstaden kredittkort, bank og lån Vi jobber i samarbeid med topp rangerte banker i verden når det
    kommer til prosjekt- og forretningsfinansiering. Vår gruppe inviterer deg til å samarbeide med oss ​​og dra nytte av våre prosjektfinansieringsprogrammer. Vi har prosjektfinansieringsprogram for alle kunder som søker prosjektfinansiering som ikke-bruk av et (e) kvalifiserte prosjekt (er) for en transje eller flere nedtrekk med en stor kontrakt og flere eller serie trancher.
    Våre tjenester inkluderer utstedelse av bankinstrumenter enten som leieavtale eller kjøp, enten bankgaranti eller Standby Letters of Credit. Vårt langsiktige fokus hjelper folk til å realisere sin forretningsdrøm og oppnå høyden de ønsker i sine forskjellige virksomheter.
    Vi finansierer for øyeblikket:

     * Bankgaranti (BG)
    * Standby Letter Credit (SBLC)
    * Innkjøpsordrefinansiering
    * Ikke-regresslån
    * Personlig eiendomsøkonomi
    * Starte opp en franchise
    * Forretningskjøp
    * Business Expansion
    * Kommersiell eiendomskjøp
    * Kontraktsutførelse
    * Documentary Letters of Credit (DLC)

    VI TILBYR FYLLENDE SLÅNDSLINJER UTEN SAMLING TIL 2% RENTE

    * Personlige lån * Forretningslån * Investeringslån * Billån * Studielån * Gårdslån * Huslån


    Vi gleder oss til å ha et godt forretningsforhold til deg.
    Ikke nøl med å kontakte oss for mulig virksomhet
    samarbeid. Via e-post: capitalonefinancialservices@aol.com


    Takk skal du ha,

    Mokfour Rahman.

    Økonomisk ekspert

    SvarSlett